Hígítás és hordozóolajok

Az illóolajok legegyszerűbb és legelterjedtebb használata a párologtatás, azonban épp ennyire vagy méginkább hatásos a helyi (bőrön át történő) alkalmazásuk.

Mit értünk helyi alkalmazás alatt?

A helyi használat során, amikor közvetlenül a bőrre visszük fel az illóolajokat, ezek gyorsan felszívódnak, és bekerülnek a véráramba. Ezért is fontos, hogy tiszta, jó minőségű illóolajokat használjunk.

A helyi használat kifejezés arra is utal, hogy oda kenjük célzottan, ahol a kívánt hatást el szeretnénk érni. Ez azonban nem mindig igaz. Például az egyik legáltalánosabban elfogadott testtájék, ahonnan az egész szervezetbe eljuttathatjuk az illóolajat, a talp. Gyakori helyi alkalmazási területek még a pulzuspontok vagy a tarkó is.

Az illóolajok helyi használatánál nagyon jó, ha kéznél vannak a hordozóolajok. Az illóolajból ugyanis nem kell nagy mennyiség a terápiás hatás eléréséhez, és zsírban oldódik, tehát hordozóolajjal jóval könnyebb eloszlatni a bőrfelületen.

Mi is a hordozóolaj?

Olyan növényi olaj, amelynek nincs vagy alig van illata, ezért jó alap az illóolajok hígításához. Nem illékony, mint az esszenciális olajok, és jól tárolható. Amikor az illóolajokat felvisszük a bőrünkre, a hordozóolaj hígítja az erősségüket, ez azonban nem azt jelenti, hogy kevésbé lesznek hatékonyak. Sokkal inkább azt jelenti, hogy jobban felszívódnak bőrön át, mert nem illannak el olyan gyorsan.

A hígítás mindenképpen szükséges az úgynevezett „csípős” illóolajok esetében, és mindig jó ötlet, amikor gyermekeken vagy érzékeny bőrűeken alkalmazzuk az illóolajokat. Ha bármilyen kétely felmerül benned, inkább hígíts.

Melyik a legjobb hordozóolaj?

Ha elkezded keresni a hordozóolajokat interneten, eláraszt a típusok sokasága, amelyek között nem könnyű eligazodni. Alapszabály, hogy az a jó hordozóolaj, amely 100%-os tisztaságú. Így tudjuk megőrizni az illóolaj kémiai profilját, és nem kockáztatjuk, hogy megváltoznak az eredmények vagy a hatékonyság.

Ne használjunk vajat, margarint vagy petróleum zselét hordozóolajként, mert nem szívódnak fel megfelelően a bőrbe.

Tehát, melyek is a jó hordozóolajok?

 1. Frakcionált kókuszolaj. A kókuszolaj gazdag antioxidánsokban és E vitaminban, de a sűrű, finomítatlan kókuszolaj, amit a boltban találunk, nem olyan hasznos aromaterápiás eszköz, mivel nem szívódik fel könnyen. A frakcionálási folyamat különválasztja a zsírsav láncokat, és folyékonyabb állagot eredményez. Semmit nem adnak hozzá az olajhoz a folyamat során. A frakcionált kókuszolaj sokkal tovább eltárolható, és nem zsíros tapintású, könnyebben felszívódik. – Ezt a hordozóolajat forgalmazza a doTERRA 115 ml-es kiszerelésben.
 2. Édesmandula olaj. Minden bőrtípusra kiváló, és elég jól felszívódik a bőrbe. Van egy enyhe diós illata, de ez nem túl domináló. Arcápolásban szépen hidratál. DE: nem alkalmas azok számára, akik allergiások a diófélékre!
 3. Jojoba olaj. Olajnak hívjuk, de a jojoba (ejtsd: hohoba) tulajdonképpen folyékony viasz. Szagtalan, aranysárga színű, népszerű hordozóolaj, mert jót tesz a hajnak, anélkül, hogy nehezítené, és a hidratálja a bőrt, anélkül, hogy fényessé tenné. Nagyon hasonló a bőrünk által termelt olajhoz, és jó lehet zsírosbőrűek számára is.
 4. Szőlőmag olaj. Ez az olaj gazdag linolsavban, nagyon jól hidratál, különösen jó az érzékeny bőrnek. Számos kozmetikumban megtaláljuk. Könnyű, édes illatú, világos színű, jó hordozóolaj pattanások kezelésénél.
 5. Olíva olaj. Jóllehet nehéz, olajos, és erősebb az illata, mint a fentieknek, megvan az az előnye, hogy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az illóolaj mennyiségétől és hígítási fokától függően az olíva olaj elnyomhatja a terápiás illatot.

Hogyan és mit hígítsunk?

Ha már megtaláltad a számodra megfelelő hordozóolajat, kezdheted hígítani az illóolajokat a céljaidhoz szükséges arányban. Az alábbi adagolás jó kiindulópont lehet:

Egy teáskanálnyi hordozóolajhoz:

 • 1 csepp illóolaj 1%-os arányhoz
 • 2 csepp 2%-os arány
 • 5 csepp 5%-os arány

Egy evőkanál hordozóolajhoz:

 • 3 csepp illóolaj 1%-os arányhoz
 • 6 csepp 2%-os arány
 • 15 csepp 5%-os arány

300 ml hordozóolajhoz:

 • 6 csepp illóolaj 1%-os arányhoz
 • 12 csepp 2%-os arány
 • 30 csepp 5%-os arány

Az illóolajok helyi használatát tekintve a doTERRA olajokat három kategóriába sorolhatjuk: amelyeket Hígítatlanul, amelyeket csak Hígítva és amelyeket Érzékenységre való tekintettel, óvatosan használhatjuk.

1.) A Hígítva kategória illóolajai nagy koncentrációban tartalmaznak erős kémiai anyagokat, mint a fenolok, ezek a „csípős” olajok: Kasszia (Cassia), Fahéj (Cinnamon), Szegfűszeg (Clove), Oregánó (Oregano), Kakukkfű (Thyme), stb. A csípős olajok a bőrön égő érzést eredményezhetnek, lenyelve fűszeres-égő hatásuk van. Ne féljünk használni őket, hanem tartsunk be néhány fontos szabályt a csípős olajok használatánál:

 • MINDIG hígítsuk őket, egyéni érzékenységtől függetlenül; felnőtteknél ajánlott a 4-10%-os hígítás, gyermekeknél ennél jobban hígítsunk (1-3%), kisbabáknál még ennél is jobban (0,3%)
 • NE használjuk fürdővízben (az Érzékeny kategóriát sem ajánlott!)
 • Szigorúan betartva az ajánlott adagolást! – növényi kapszulában vagy ételben oldva alkalmazzuk belsőleg
 • BIZTONSÁGOSAN párologtathatunk bármilyen csípős olajat

2.) Gyerekeknél és érzékeny bőrűeknél fontos odafigyelnünk az Érzékeny kategóriára. Hígítsuk a szükséges arányban; gyermekeknél 3-5%-os arány ajánlott; az egyéni érzékenységet teszteljük pici bőrfelületen. Mindig hígítsuk ezeket az olajokat első használatnál is:

Bergamott (Bergamot) Gyömbér (Ginger)
Feketebors (Black Pepper) Indiai citromfű (Lemongrass)
Air Zöldcitrom (Lime)
Cédrusfa (Cedarwood) Motivate
Cheer On Guard
Copaiba Passion
Deep Blue Borsmenta (Peppermint)
Eukaliptusz (Eucalyptus) Petitgrain (Keserűnarancs)
Édeskömény (Fennel) Smart & Sassy
Forgive Fodormenta (Spearmint)
Muskátli (Geranium) Kúszó fajdbogyó (Wintergreen)

3.) A többi doTERRA olaj a Hígítatlanul kategóriába tartozik. Például: Teafa (Tea Tree / Melaleuca), Mirha (Myrrh), Római kamilla (Roman Chamomile) Tömjén (Frankincense), Levendula (Lavender), Balance, a Kid’s Collection olajai, a doTERRA Touch kolleció stb. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember számára helyi használatnál semmilyen problémát nem okoz. Azonban ha teljesen biztosra akarunk menni, mindig próbáljuk ki először hígítva egy kis területen az adott olajat. A hígítással nem lehet melléfogni.

Forrás: illatoselet.hu